Jak Češi snídají? Nejraději mezi sedmou a devátou, chutě mají rozmanité, říká průzkum

DámeJídlo.cz jako největší dovážková služba jídla z restaurací s více než 200 tis. objednávek měsíčně má dobrý přehled o chutích a preferencích lidí v celé České republice. Ve svém novém průzkumu se zaměřila na to, jak Češi snídají.  

„Drtivá většina, více než ¾ lidí, nejraději snídá doma a zbytek naopak posnídá až v práci. Nejčastěji se pro dobu snídaně objevoval interval mezi sedmou a devátou hodinou dopolední. Co se týče chutí, tak se neumíme rozhodnout mezi sladkou a slanou snídaní (jejich preference jsou vyrovnané). Snídani anglického střihu, tedy většinou smaženou uzeninu, vajíčko, slaninu se zeleninou a pečivem si dává 45, 3 % respondentů a kávu si k snídani vychutná téměř 40 % Čechů,“ uvádí výsledky průzkumu Jan Matějů, ředitel DámeJídlo.cz.

Dalším zajímavým poznatkem je, že zhruba polovina lidí volí snídani zdravou a polovina dává větší váhu na její chuť. Když lidé snídají v kavárně, požadují čerstvé, kvalitní a chutné jídlo, které může být i trochu nedietní. Hlavní je zkrátka pro ně požitek z kvalitního a dobře připraveného jídla. Mezi názory se také objevuje, že lidé rádi snídají pestře a velmi rádi využijí, když jim někdo snídani připraví. Utrácejí za ni v průměru 102 Kč.

Zastánci zdravé stravy často snídají polévky, které považují za nejzdravější variantu prvního jídla dne. Dále zdravě snídající mají rádi například müsli, ovoce a potraviny bez přidaného cukru i chemie. Dbají na nutriční hodnotu snídaně a rozhodně se vyhýbají párkům a rozmrazovanému pečivu.