Železnice v posledních letech smazává náskok autobusové dopravy

Železnice v posledních letech maže náskok autobusů ve veřejné dopravě cestujících, přesto se v Česku autobusem přepraví dvojnásobek lidí než vlaky. Zdaleka největší počet cest ale Češi uskuteční osobními auty, vyplývá z údajů ministerstva dopravy.

Loni autobusem jelo 344 milionů lidí, nejméně za posledních pět let. Počet lidí cestujících po železnici třetím rokem stoupá a loni to bylo 172,8 milionu lid, vyplývá ze statistik ministerstva. Přeprava osobními auty dosahuje zhruba dvou miliard cest za rok.
 
Podle Miloslava Zítky ze Svazu cestujících ve veřejné dopravě není takto vysoký podíl individuální dopravy neobvyklý a nevybočuje z trendu okolních zemí s výjimkou Švýcarska. Jedním z důvodů, proč lidé v Česku nechtějí přesednout z aut do prostředků městské hromadné dopravy, je podle Zítky skutečnost, že dálniční poplatky jsou v ČR pro osobní auta relativně nízké. Lidem se tak podle něj jízda autem vyplatí zejména při pravidelných cestách.
 
Pokles cestujících zaznamenala i letecká doprava. Na mezinárodních a vnitrostátních linkách z ČR loni meziročně ubyl zhruba milion pasažérů na 11,8 milionu osob. To představuje meziroční pokles o 7,2 procenta. Úbytek zasáhl především vnitrostátní přepravu, které meziročně ubyla čtvrtina cestujících na zhruba 90.000 pasažérů.
 
Výrazný propad se podle předběžných statistik ministerstva dopravy dotkl zejména tuzemských leteckých společností, kterým počty přepravených osob meziročně klesly o téměř čtvrtinu na 5,6 milionu. Týká se to zhruba dvacítky společností, které jsou registrovány v ČR. Jsou to například České aerolinie, Travel Service, Holidays Czech Airlines a řada společností zabývajících se přepravou menšími soukromými letadly, jako jsou ABS Jets nebo Grossmann Jet Service.
 
zdroj: ČTK