Právě se nacházíte:

NECHTE SVOU KOUPELNU ROZKVÉST

Kdo by nechtěl utéct od stresu všedních dní do oázy klidu a čistoty? Co třeba do útulné koupelny, která je k tomuto účelu doslova jako stvořená? Stačí ji vyzdobit jemnými květinovými dekoracemi a hned se v ní můžeme cítit skoro jako v přírodě. Florální motivy, které se dnes z obkladů a dlažeb přesouvají také na nábytek a dokonce i na sanitu, ocení nejen romantické duše. Zútulnit dokážou také minimalisticky či technicistně laděnou koupelnu, dávkují-li se uměřeně a v odpovídajícím stylu – třeba jen schematicky načrtnuté, v podobě listel či drobných dekorů.

Květinová výzdoba provází naše interiéry od nepaměti. Živé květiny ve vázách i trvalky v květináčích jsou neodmyslitelnou součástí obytných místností. Květy na tapetách a na potazích sedacích souprav zdobí nejeden obývací pokoj, na povlečení zase ložnice a dívčí pokoje. Slavné cibulákové jídelní soupravy s typickými modrými květy se dědí z generace na generaci a servírují se na nich pokrmy při obzvlášť slavnostních příležitostech. Florální motiv je zkrátka jedním z nejoblíbenějších a není proto divu, že se prosadil i v koupelnách. 
 
Málokdy se s nimi však setkáme na celé ploše obkladů a dlažeb. Mnohem zajímavější a efektnější je totiž práce s jejich detaily. „Květinové motivy prostor oživí, dodávají mu šmrnc a vytváří příjemnou atmosféru. Používají se obvykle na ozdobných listelách a bordurách nebo na jednotlivých dlaždicích, které se zasazují do obkladu jako solitéry. Výhodou tohoto způsobu dekorování je možnost využití květinových motivů i v menších koupelnách, kde by mohly zdobné prvky ve velké ploše prostor opticky zmenšit. Lépe proto vyniknou kachle s malými obrazci a propracovanými detaily. Možností je ale také jemný květinový obklad provázat a vytvořit souvislý pás obepínající celou koupelnu, který prostor vizuálně rozšíří. Pokud koupelna nabízí o několik metrů čtverečních více a není nutné opticky kouzlit, vybízí se prostor zaplnit většími a okázalejšími motivy,“ radí Jana Soukup Líkařová, manažerka strategického nákupu a marketingu společnosti Keramika Soukup. 
 
Velmi efektní je také do jinak strohé koupelny zasadit jeden výrazný solitér. Barevný květ na koupelnový nábytek, pruh květin na okraj vany, nebo pás obkladu oddělující prostor sprchového koutu od zbytku místnosti.
 
„Velmi populární jsou drobné kytičky na ozdobných listelách. V poslední době ale roste zájem i o velkoformátové obklady s výraznými motivy či schematicky znázorněnými květy a listy,“ doplňuje Jana Soukup Líkařová.