Letiště Praha a Městská část Praha 6 už popáté zahajují soutěž o NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE

Letiště Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 zahájila již 5. ročník soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Praha, která se koná od června do října 2011, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni nejintenzivnější. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Letiště Praha do hodnocení zařadilo 10 leteckých společností, které v roce 2011 létají na pražské letiště nejčastěji, do kategorie proudových a 4 aerolinky budou soutěžit v kategorii turbovrtulových letadel.

Kategorie - proudová letadla:
České aerolinie, Holidays Czech Airlines, Travel Service, Lufthansa, Wizz Air, easyJet, Air France, SWISS, British Airways, Brussels Airlines.

Kategorie – turbovrtulová letadla:
České aerolinie, Central Connect Airlines, Austrian Airlines, Malév

Pro vyhodnocení soutěže je využit monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí. Kritéria soutěže odrážejí dlouhodobý pozitivní vliv na akustickou situaci okolí letiště. Hodnotí se např. hladina hluku při příletu a vzletu. Minulý rok bylo do soutěže přidáno kritérium efektivního využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla.

„Jsme moderní mezinárodní letiště a touto soutěží jen potvrzujeme, že ochrana životního prostředí a zejména pak monitorování a maximální dodržování hlukových limitů je pro nás skutečně jednou z hlavních priorit,“ řekl Jiří Pos, předseda představenstva a vrchní ředitel divize pro letecký obchod, provoz a řízení majetku Letiště Praha.

„Cílem soutěže leteckých společností létajících do Prahy, je zlepšit kvalitu bydlení a života v okolí letiště. Přínosem této akce je motivace dopravců nejen k používání nových tišších letadel, ale také ke striktnímu dodržování kritérií letu, která jsou přesně měřitelná a pro životní prostředí méně náročná“, uvedla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. “Jde nám o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokáží i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup k lidem žijícím v okolí letiště. A to je důvod, proč Praha 6 tuto soutěž iniciovala.“

Nový monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

V minulém roce získal titul NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE v kategorii proudových letadel Aeroflot, v kategorii turbovrtulových letadel pak zvítězila letecká společnost Malév.

Podrobná pravidla soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE 2011 jsou zveřejněna na internetových stránkách letiště http://www.prg.aero v sekci Životní prostředí, stejně jako průběžné výsledky soutěže. Konečné výsledky pak budou známy do konce listopadu 2011.